Laddar...
logo_kontur.gif
Galleriet

Det var trångt mellan montrarna på mässan Det Goda Köket i Älvsjö fredagen den 7 november. Här är några av dem som var där.
Redaktion

Åke Lindberg
(ansvarig utgivare)
Mobil: +46 708 99 27 12
akeyoungrascal@gmail.com

Dan Jörgenson
Mobil: +46 708 99 27 10

Om oss


7 frågor till Gustav Pietsch... 2008-06-27 11:45:59
IRMI PERSSON;
...ägare Bakery & Spice, Torsgatan.

För en månad sedan öppnade Bakery & Spice sin brödbutik på Torsgatan. Sammanfatta hur det har gått hittills.
– Absolut över förväntan. Samma dag som vi öppnade fick vi stänga vid lunch för då var allt bröd slutsålt. Dagen före midsommar fick vi också stänga tidigare av samma skäl. Det är lite överraskande att så många har hittat hit för vi har egentligen inte gjort någon reklam alls. Vi hade bara satt upp en papperslapp på dörren om att vi skulle öppna.

I lokalen på Torsgatan finns det bara plats för butiken. Var bakas brödet?
– Till en början letade jag efter ett bageri här i området men insåg att det skulle bli för kostsamt. Istället blev det ett bageri i Huvudsta i Solna som vi har renoverat. Men stenugnen där har redan visat sig ha alldeles för liten kapacitet, så vi ska byta ut den mot en större.

Är det du själv som bakar?
– Nej faktiskt inte. Jag trodde att jag skulle göra det, men våra två bagare är jätteduktiga och klarar sig så bra ändå. Så jag är mest här i butiken.

Berätta lite om ert bröd.
– Allt vårt bröd är ekologiskt och bakat på surdeg. De surdegar vi har nu har jag haft i flera år. Man fryser in dem och så får man mata dem så att de kommer i gång igen när de har tinat. Vi har långa jästider, upp till 18 timmar. Brödet gräddas sedan i stenugn. Vi vill baka som man gjorde förr. Det är så bröd ska vara: rustikt och utan tillsatser.

Ni köper mjöl från Saltå Kvarn. Är det stor skillnad att baka på det mjölet och på ”vanligt” mjöl?
– Ja, det är svårare att baka med ekologiskt mjöl för det är aldrig likadant från den ena gången till den andra. Man kan till exempel märka skillnader beroende på hur skörden har varit. Och degen uppför sig annorlunda när man bakar med ekologiskt mjöl. Det är inte lika lätt som att använda vanligt mjöl med olika tillsatser, exempelvis askorbinsyra för att det ska suga åt sig mer vatten.

En vete- och rågbaguette hos er kostar 25 kronor och ett ordentligt stort valnötsbröd 90 kronor. Hur tänker du när det gäller prissättning?
– Jag har gått efter vad jag själv skulle vara villig att betala för riktigt bra bröd och tycker att våra priser är ”behagliga”. Vi ligger under bagerier med ett jämförbart utbud, som till exempel Gateau.

Det har varit många konkurser i den här lokalen under årens lopp. Oroar det dig?
– Haha, ja, de senaste 20 åren tror jag att det har varit 16 olika verksamheter här, allt från ljusbutik till en sådan där som säljer fejkade öppna spisar. Men jag tycker att det är en rolig utmaning att den här lokalen alltid har gått så dåligt för nu är det ju jättemycket liv och rörelse här.

Irmi Persson
irmi@youngrascal.se

Tillbaka till startsidan
0 Kommentarer




9 frågor till
Johan Jureskog
Irmi Persson;
… ägare till Rolfs Kök på Tegnérgatan i Stockholm och med i Svenska Kocklandslaget.
Läs mer...
Beställ böcker

nd14.JPG

Norwegian Design 2014-15

I boken är 32 av Norges allra bästa designbyråer representerade. Var och en presenteras bland annat med en redaktionellt skriven case study som ger en god bild av hur byråerna bygger mervärde för sina kunder. Dessutom har två av de främsta experterna på området skrivit var sin essä, över flera sidor och rikt illustrerad, om den historiska utvecklingen av norsk grafisk design respektive industridesign. 

Designen är gjord av Creuna Norge.

cover.jpg

Creative Swedish Agencies 2012

 

I den här boken är 27 av Sveriges allra bästa reklam- och designbyråer representerade. Var och en presenteras med ett case, som ger en god bild av hur byråerna bygger mervärde för sina kunder.
Omslagsdesignen är gjord av Happy F&B.

cfr_cover_salmon.jpg

Classy Finnish Restaurants
232 sidor – presenterar i text, på engelska, och i vackra bilder 52 av de allra bästa finska restaurangerna, varav 30 i Helsingfors. Nytt med Classy Finnish Restaurants är att för första gången publicerar vi en bok med två olika omslag. 

Creative Swedish Agencies
Creative Swedish Agencies
I den här boken är 27 av Sveriges allra bästa reklam- och designbyråer representerade. Var och en presenteras med ett case, som ger en god bild av hur byråerna bygger mervärde för sina kunder. Omslagsdesignen är gjord av Dolhem Design.



Classy Norwegian Restaurants   250 sidor - presenterar i text på engelska och i vackra bilder 50 av de allra bästa norska restaurangerna, från Tromsø till Toscana.


Classy Restaurants and Cafés in Stockholm , 275 sidor - presenterar i text och vackra bilder Stockholms bästa restauranger och caféer.


Norwegian Design 08/09 , 240 sidor - presenterar 48 av Norges ledande grafiska och industridesignbyråer samt deras kunder.