Laddar...
logo_kontur.gif
Galleriet

Det var trångt mellan montrarna på mässan Det Goda Köket i Älvsjö fredagen den 7 november. Här är några av dem som var där.
Redaktion

Åke Lindberg
(ansvarig utgivare)
Mobil: +46 708 99 27 12
akeyoungrascal@gmail.com

Dan Jörgenson
Mobil: +46 708 99 27 10

Om oss


9 frågor till Per Nordlind. . . 2008-03-27 11:14:01

IRMI PERSSON;
...ägare av restaurang Bistro Jarl.

Stämmer det att Bistro Jarl omsätter mest per kvadratmeter av Stockholms alla krogar?

– Det kanske är möjligt då vi bara har en säljyta på 100 kvadratmeter plus 60 kvm utomhus. Förra året omsatte vi 24,5 miljoner kronor exklusive moms. Och det är jag väldigt nöjd med.

Vad betyder baren i det sammanhanget?

– Mycket. Baren svarar för en tredjedel av omsättningen. Sen har vi stans kanske bästa läge här på Birger Jarlsgatan.

Under fem veckor efter årsskiftet höll ni matsalen stängd för att bygga om köket. Var det nödvändigt?

– Ja, i många år har jag velat bygga om köket men inte förrän nu har jag haft de finansiella musklerna. Ombyggnaden, som bland annat innebar att en bärande vägg togs ner, kostade tre miljoner kronor.

Och resultatet?

– Trots att köksutrymmet inte ökat med mer än tre kvadratmeter så har det betytt allt. I dag kan tre kockar jobba bredvid varandra. Vi har utrymme att skapa en helt annan finish på tallriken.

Jag antar att det betyder mycket för dem som jobbar i köket?

– Naturligtvis. Ingen vill jobba i ett dåligt kök. Tidigare hade vi ett dåligt kök. Nu har vi ett helt nytt kök, från golv till tak. Det påverkar trivseln positivt.

Du har också anställt en ny chefskock?

– Det är riktigt. Hans Ignell kommer närmast från Operakällaren där han jobbat många år. Våra respektive, som kände varandra sedan tidigare, förde oss samman. Vi gjorde oss en helkväll på stan och då kom vi fram till att Hans skulle börja här och det gjorde han sent i höstas. Det är jag väldigt glad över. Hans och jag har exakt samma tänk vad gäller mat. Hans är en landets bästa kockar på husmanskost och klassisk matlagning. Vi verkar båda i Tore Wretmans anda.

Hur har matgästerna märkt förändringen?

– Vi har i dag en bredare och bättre komponerad meny än tidigare. Sju varmrätter på luncherna, varav en vegetarisk, en omelett, två fiskrätter och tre kötträtter. I prisnivån 125 kronor till 245 kronor. På kvällarna serverar vi också klassiska rätter som Biff Rydberg för 295 kronor och grillad Hälleflundra för 325 kronor. På kvällarna serverar vi också sju förrätter; Råbiffen och Caesarsalladen kan man också få som huvudrätt.

Konkurrensen är stenhård bland krogarna runt Stureplan. Peter Nordin, som nyligen öppnade Zink Grill runt hörnet på Biblioteksgatan, har sagt att Zink inom sex månader ska omsätta lika mycket som Bistro Jarl. Vad svarar du på det?

– Peter Nordin är en väldigt duktig krögare och Zink Grill är en krog som är perfekt designad i varje detalj. Jag åt frukost där häromdan och det kommer jag att fortsätta göra. Men uttalandet får Peter själv stå för. Det har jag ingen uppfattning om.

Du tycks jämt finnas på krogen?

– Att driva Bistro Jarl är livskvalitet för mig. Jag skulle inte kunna tänka mig att göra nåt annat. Och jag vill inte äga någon mer krog. Vi bor ju runt hörnet och jag tillbringar min mesta tid här på restaurangen. Jag behöver därför ingen särskild restaurangchef. Det jobbet sköter jag själv. Fyra av sex kvällar är jag här. Och de andra kvällarna tittar jag oftast ner en stund för att kolla läget och hälsa på gästerna. Jag trivs som fisken i vattnet. Jag skulle inte vilja byta jobb med någon.

Åke Lindberg
ake.lindberg@comhem.se
Tillbaka till startsidan
0 Kommentarer




9 frågor till
Johan Jureskog
Irmi Persson;
… ägare till Rolfs Kök på Tegnérgatan i Stockholm och med i Svenska Kocklandslaget.
Läs mer...
Beställ böcker

nd14.JPG

Norwegian Design 2014-15

I boken är 32 av Norges allra bästa designbyråer representerade. Var och en presenteras bland annat med en redaktionellt skriven case study som ger en god bild av hur byråerna bygger mervärde för sina kunder. Dessutom har två av de främsta experterna på området skrivit var sin essä, över flera sidor och rikt illustrerad, om den historiska utvecklingen av norsk grafisk design respektive industridesign. 

Designen är gjord av Creuna Norge.

cover.jpg

Creative Swedish Agencies 2012

 

I den här boken är 27 av Sveriges allra bästa reklam- och designbyråer representerade. Var och en presenteras med ett case, som ger en god bild av hur byråerna bygger mervärde för sina kunder.
Omslagsdesignen är gjord av Happy F&B.

cfr_cover_salmon.jpg

Classy Finnish Restaurants
232 sidor – presenterar i text, på engelska, och i vackra bilder 52 av de allra bästa finska restaurangerna, varav 30 i Helsingfors. Nytt med Classy Finnish Restaurants är att för första gången publicerar vi en bok med två olika omslag. 

Creative Swedish Agencies
Creative Swedish Agencies
I den här boken är 27 av Sveriges allra bästa reklam- och designbyråer representerade. Var och en presenteras med ett case, som ger en god bild av hur byråerna bygger mervärde för sina kunder. Omslagsdesignen är gjord av Dolhem Design.



Classy Norwegian Restaurants   250 sidor - presenterar i text på engelska och i vackra bilder 50 av de allra bästa norska restaurangerna, från Tromsø till Toscana.


Classy Restaurants and Cafés in Stockholm , 275 sidor - presenterar i text och vackra bilder Stockholms bästa restauranger och caféer.


Norwegian Design 08/09 , 240 sidor - presenterar 48 av Norges ledande grafiska och industridesignbyråer samt deras kunder.