Laddar...
logo_kontur.gif
Galleriet

Det var trångt mellan montrarna på mässan Det Goda Köket i Älvsjö fredagen den 7 november. Här är några av dem som var där.
Redaktion

Åke Lindberg
(ansvarig utgivare)
Mobil: +46 708 99 27 12
akeyoungrascal@gmail.com

Dan Jörgenson
Mobil: +46 708 99 27 10

Om oss


8 frågor till Christina Pispas 2008-08-25 10:17:44
Irmi Persson;
...som äger Café Saturnus på Eriksbergsgatan tillsammans med sin man Christos.
Trots ett undanskymt läge och ganska höga priser är det ofta fullt på Café Saturnus. Vad är hemligheten?

– Jag tror att de flesta av våra gäster trivs och känner sig välkomna när de kommer hit. När du kliver innanför dörren på Saturnus ska du bli sedd, personalen ska hälsa på dig och ge dig en meny och ett bord. Vi vill att det ska kännas varmt och personligt. Sedan tycker jag själv att Saturnus har en spännande blandning på folk: hit kommer såväl kulturfolk och artister som män i kostym, studenter och barnfamiljer.
Ännu ett skäl till att Saturnus går bra tror jag är att vi aldrig kompromissar med kvaliteten. Vi använder bra råvaror och har äkta smör i bakverken. Och råkar bullarna bli lite brända slänger jag dem.

Vad tjänar ni mest på?

– Kaffet. Vi har bytt leverantör ett par gånger, men nu har vi hittat en på Sicilien som vi är jättenöjda med. Vi direktimporterar därifrån. Bakverken går också bra, särskilt bullarna. Vanligtvis säljer vi kanske 80-100 stycken på en dag. Men det är lite olika, igår var det helt hysteriskt, då sålde vi någonstans mellan 150 och 180.

Det finns verkligen inte mycket svängrum i vare sig köket eller bageriet på Saturnus. Hur klarar ni er på så små ytor?


– Det gör vi inte. Vi har till exempel bara en enda liten ugn som allt ska bakas i, kylutrymmena är alltid helt fulla och köket är 17 år gammalt. Det är bara att riva och bygga nytt, vi ska göra det någon gång inom de närmaste tre åren hoppas jag.

Vad har ni mer för framtidsplaner?

– Ett mål är att öka avhämtningen, det har vi inte riktigt hunnit med än. Det är redan ganska mycket företag häromkring som beställer fika och sallader, men det skulle kunna bli mer.
I dag har vi inga serveringsrättigheter och det är något vi funderar på. Men vi får se hur det blir för jag är lite rädd att vi skulle förstöra lokalen om vi började servera vin och öl. Det handlar om plats, vi skulle bli tvungna att bygga om.

Du är psykolog i grunden. Hur kommer det sig att du hamnade i café/bageribranschen?

– Min man Christos ägde tidigare Creem på Nybrogatan, så han har hållit på med det här ett tag. När vårt tredje barn föddes blev Saturnus, som var mitt och Christos favoritställe, till salu. Vi köpte det, och ett tag jobbade jag dubbelt som psykolog och som bagare. Men det gick inte så länge. Jag valde Saturnus, och än så länge saknar jag inte mitt jobb som psykolog.

Men var och hur har du lärt dig att baka?

– Jag är intresserad och har läst en massa böcker och gått kurser. I somras praktiserade jag en vecka på Rute stenugnsbageri på Gotland. Deg intresserar mig mer och mer. Det är kul att se vad som händer om man ändrar något. Nu har jag lärt mig att mindre mjöl är bra. Men jag går på känsla. Om jag till exempel är för trött när jag bakar blir degen inte lika bra som den brukar.

Är Café Saturnus numera berömda bullar, som för övrigt utsetts till årets kanelbulle två år i rad, Stockholms största?

– Ja, det tror jag. De väger 400 gram, det normala är väl 70 gram.

Det är ju lite mycket för en person att sätta i sig. Varför gör du inte lite mindre bullar?

– Ja du, den förra ägaren bakade också väldigt stora bullar och det är väl egentligen det enda vi har behållit sedan vi tog över Saturnus för fem år sedan. Fast bullarna har vuxit lite till, de blir så stora när jag gör dem. Jag vet inte, det kanske är mina händer, jag kan inte göra bullarna mindre, haha!

Irmi Persson
irmi@youngrascal.se
Tillbaka till startsidan
0 Kommentarer




9 frågor till
Johan Jureskog
Irmi Persson;
… ägare till Rolfs Kök på Tegnérgatan i Stockholm och med i Svenska Kocklandslaget.
Läs mer...
Beställ böcker

nd14.JPG

Norwegian Design 2014-15

I boken är 32 av Norges allra bästa designbyråer representerade. Var och en presenteras bland annat med en redaktionellt skriven case study som ger en god bild av hur byråerna bygger mervärde för sina kunder. Dessutom har två av de främsta experterna på området skrivit var sin essä, över flera sidor och rikt illustrerad, om den historiska utvecklingen av norsk grafisk design respektive industridesign. 

Designen är gjord av Creuna Norge.

cover.jpg

Creative Swedish Agencies 2012

 

I den här boken är 27 av Sveriges allra bästa reklam- och designbyråer representerade. Var och en presenteras med ett case, som ger en god bild av hur byråerna bygger mervärde för sina kunder.
Omslagsdesignen är gjord av Happy F&B.

cfr_cover_salmon.jpg

Classy Finnish Restaurants
232 sidor – presenterar i text, på engelska, och i vackra bilder 52 av de allra bästa finska restaurangerna, varav 30 i Helsingfors. Nytt med Classy Finnish Restaurants är att för första gången publicerar vi en bok med två olika omslag. 

Creative Swedish Agencies
Creative Swedish Agencies
I den här boken är 27 av Sveriges allra bästa reklam- och designbyråer representerade. Var och en presenteras med ett case, som ger en god bild av hur byråerna bygger mervärde för sina kunder. Omslagsdesignen är gjord av Dolhem Design.



Classy Norwegian Restaurants   250 sidor - presenterar i text på engelska och i vackra bilder 50 av de allra bästa norska restaurangerna, från Tromsø till Toscana.


Classy Restaurants and Cafés in Stockholm , 275 sidor - presenterar i text och vackra bilder Stockholms bästa restauranger och caféer.


Norwegian Design 08/09 , 240 sidor - presenterar 48 av Norges ledande grafiska och industridesignbyråer samt deras kunder.