Laddar...
logo_kontur.gif
Galleriet

Det var trångt mellan montrarna på mässan Det Goda Köket i Älvsjö fredagen den 7 november. Här är några av dem som var där.
Redaktion

Åke Lindberg
(ansvarig utgivare)
Mobil: +46 708 99 27 12
akeyoungrascal@gmail.com

Dan Jörgenson
Mobil: +46 708 99 27 10

Om oss


Rötägget Tommy från Göteborg blev restaurangchef på lyxkrog 2008-06-24 10:19:48

MORTEN SAETHER;
Det är inte många år sedan Tommy Örnewald var ett riktigt rötägg. Han söp och slogs och, tillsammans med sin bäste vän, gjorde han tillvaron osäker för många jämnåriga i hemstaden Göteborg.
– Jag hade kort stubin och tillhörde ett gäng. Varje helg var vi ute och härjade. Folk hatade mig i Göteborg, säger han.

För åtta år sedan flyttade han till Oslo i samband med att vännen sattes i fängelse för diverse brott.
– Det var det bästa jag gjort. Här ses jag med andra ögon.

I dag jobbar Tommy som restaurangchef på Fjord, Oslos mest hyllade fiskerestaurang. Han är 28 år, charmig som få och erkänt duktig och omtyckt.
Läs bara vad Verdens Gang, Norges största tidning, skrev efter ett besök på Fjord i vintras.

”Vår servitör var et leksikon av kunnskap om råvarer, koking och vin. Kunnskapen porsjonerte han ut i små, spiselige doser, og slapp icke ut mer før vi nødet ham. En storartet samtalepartner. Og diskresjonen selv da praten rundt bordet utviklet seg.”

– Jag fick sex poäng av sex möjliga av deras recensent. Gissa om det kändes gött. I Oslo trivs jag. Här är jag uppskattad. Jag blir kvar på Fjord ytterligare ett och ett halvt år åtminstone.

Karriären har tagit en positiv utveckling på ett sätt han kanske inte själv hade räknat med när han kort efter ankomsten till Oslo fick jobb på restaurang Oro. Hans första jobb var att servera gästerna vatten och bröd.
– Normalt tar det två veckor att avancera till servitör. Mig tog det tre månader.

Tommy är långt ifrån ensam om att ha lämnat Sverige för ett krogjobb i Norge. I Oslo är svenskarna en del av inredningen på de flesta restauranger. Både i köken, som kockar, och i matsalarna, som serveringspersonal.
– Svenska ungdomar är inte så bortskämda. De jobbar generellt hårdare än norska ungdomar, de har exempelvis inga problem med att jobba lördag kvällar, och de är i högre grad servicemedvetna. Det faktum att Sverige, i betydligt högre utsträckning än Norge, är ett samhälle med olika sociala klasser tror jag spelar en viktig roll i det här sammanhanget. Svenskarna är fostrade att se service som något positivt, säger Arne Sunde, en erfaren norsk krögare som driver Brasserie Hansken.

Flera av Oslos ledande krogar har också svenskar på höga positioner, som restaurangchefer eller profilerade kockar. Men Tommy Örnewald är ändå något av en avvikande fågel i sammanhanget med tanke på hans något stormiga bakgrund och relativt låga ålder. Och breda erfarenhet.
– Normala människor har kanske tre jobb under en livstid. Jag har haft mellan 30 och 35 jobb och jag är 28. Monotont kan man inte säga att mitt liv har varit.

MORTEN SAETHER;Varje tisdag till och med lördag basar han sedan krogen öppnade i oktober förra året för en ung och ambitiös stab på krögaren Johnny Eikefjords senaste etablissemang. Innan dess jobbade Tommy som restaurangchef på Fjords systerkrog Eik, som ligger vägg i vägg. Men han har också jobbat som kock.
– Det jobbet fick jag för att ta skit av dåvarande kökschefen. Trots att jag har kort stubin så är jag bra på ta skit om det är från nån jag respekterar. Dessutom lärde jag mig väldigt mycket av att jobba som kock. Varje dag.

Tommy, som av arbetsgivaren bekostats utbildning till sommelier, tjänar i dag runt 30 000 norska kronor (cirka 36 000 svenska). Han delar lägenhet med två svenska kollegor som jobbar på Bagatelle, Oslos mest berömda krog, och skatten ligger på 36 procent.
– Jag ska snart få löneförhöjning men även den förutan så ligger lönerna betydligt högre här än i Sverige. Det är i och för sig dyrare att bo här men jag har så jag klarar mig.

Restaurangjobb betyder ofta att man sover på dagarna, jobbar på kvällarna och festar på nätterna.
– Så är det ju. Solen ser man knappt. All social verksamhet äger rum på natten.

Sedan i våras har Tommy ett slags förhållande – med en 21-årig tjej från Göteborg som jobbar på Eik – vilket fått till följd att utelivet trappats ner. Lite grand, åtminstone.

– Det känns allvarligt. Jag har varit intresserad av henne i två år nu. Det är först de senaste månaderna jag fått gensvar.

Tommy kommer från det han kallar en ”tivolisläkt”. Farfar Evert Schultz, i dag 86 år, drev egen cirkus med ormtjusare, akrobater och regelrätta porrshower. Han var också boxare med 200 matcher bakom sig och uppskattad tränare i boxningsklubben Majornas BK. SvT sände ett program om honom för några år sedan. Mormor gick under namnet Miss Rita.
– Farfar lärde aldrig känna oss barnbarn. Pappa jobbade i hamnen och tjänade bra med stålar, Men han var ingen familjeman. Tvärtom. Han var den ultimata ungkarlen.

Själv har han planer för framtiden som innebär familj och en fortsatt karriär inom restaurangbranschen.
– Drömjobbet är food and beverage manager på något topphotell. Men vill man nå dit hän får man förkovra sig, utbilda sig. Jag skulle inte tacka nej till ett erbjudande från Stockholm men jag kan också tänka mig att stanna kvar i Oslo i ytterligare några år. Men trots att min familj fortfarande bor i Göteborg så är det otänkbart att flytta tillbaka dit. Jag är klar med Göteborg, säger Tommy Örnewald.

Åke Lindberg
ake@youngrascal.se

Tillbaka till startsidan
6 Kommentarer
00:20, 16 march 2010 Bo Örnewald
Det verkar något ihopblandat här, Din farfar och farmor tog alltid hand om dig och din bror när ni var små och gör det fortfarande, Evert som du aldrig lärde känna var din morfar Vad beträffar mig som far så var jag kanske inte gjord för att bli ungkar men har aldrig känt en önskan att ha barn med olika kvinnor så när det gick som det gick så var jag nöjd med dig och Jimmy
18:53, 10 september 2009 AnnikaD
Bra Tommy du lyckades !!! Du behövde komma här i från för att ditt rätta jag får lysa. Jag gillade dig massor och tänker på dig ofta och diggar dig fortfarande du var ju den klokaste och förnuftigaste här tyckte jag. Skriver detta ifall du Tommy läser detta själv. Önskar dig allt gott livet världen kan ge dig.(tänker även på din bror) Massa kramar från en gammal vän Annika(Helén) http://www.facebook.com/annika.danielsson http://www.myspace.com/annika_danielsson
12:16, 27 june 2008 A.L
Stolt att du lyckats med allt du sa... -Man skall förverkliga sina drömmar. Allt går om man bara vill, är Tommy bevis på =)
15:11, 22 june 2008 Jimmy Selvin
Respekt Tommy. Vilja och prioriteringar betyder allt. Jimmy "Jummo" Selvin
16:54, 21 june 2008 Jimmy
du står för den du är...du står för det du gör...fortsätt bara, vik aldrig ner dig... välj livet det är respekt. jimmy ps yo Vic vi syns.
08:51, 18 june 2008 Viktor Byhr
Tommy är beviset på vad som händer om man fokuserar och prioriterar här i livet. En kung på sin arena. Viktor Byhr konstnär och stolt vän. www.viktorbyhr.com




9 frågor till
Johan Jureskog
Irmi Persson;
… ägare till Rolfs Kök på Tegnérgatan i Stockholm och med i Svenska Kocklandslaget.
Läs mer...
Beställ böcker

nd14.JPG

Norwegian Design 2014-15

I boken är 32 av Norges allra bästa designbyråer representerade. Var och en presenteras bland annat med en redaktionellt skriven case study som ger en god bild av hur byråerna bygger mervärde för sina kunder. Dessutom har två av de främsta experterna på området skrivit var sin essä, över flera sidor och rikt illustrerad, om den historiska utvecklingen av norsk grafisk design respektive industridesign. 

Designen är gjord av Creuna Norge.

cover.jpg

Creative Swedish Agencies 2012

 

I den här boken är 27 av Sveriges allra bästa reklam- och designbyråer representerade. Var och en presenteras med ett case, som ger en god bild av hur byråerna bygger mervärde för sina kunder.
Omslagsdesignen är gjord av Happy F&B.

cfr_cover_salmon.jpg

Classy Finnish Restaurants
232 sidor – presenterar i text, på engelska, och i vackra bilder 52 av de allra bästa finska restaurangerna, varav 30 i Helsingfors. Nytt med Classy Finnish Restaurants är att för första gången publicerar vi en bok med två olika omslag. 

Creative Swedish Agencies
Creative Swedish Agencies
I den här boken är 27 av Sveriges allra bästa reklam- och designbyråer representerade. Var och en presenteras med ett case, som ger en god bild av hur byråerna bygger mervärde för sina kunder. Omslagsdesignen är gjord av Dolhem Design.



Classy Norwegian Restaurants   250 sidor - presenterar i text på engelska och i vackra bilder 50 av de allra bästa norska restaurangerna, från Tromsø till Toscana.


Classy Restaurants and Cafés in Stockholm , 275 sidor - presenterar i text och vackra bilder Stockholms bästa restauranger och caféer.


Norwegian Design 08/09 , 240 sidor - presenterar 48 av Norges ledande grafiska och industridesignbyråer samt deras kunder.